EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Energiankulutus: energiamerkinnän säännöt

Energiankulutus: energiamerkinnän säännöt

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Asetus (EU) N:o 2017/1369 energiamerkinnästä

ASETUKSEN TARKOITUS

Asetuksessa vahvistetaan puitteet energiaan liittyen tuotteiden merkinnöille. Siinä säädetään näiden tuotteiden energiatehokkuutta sekä energian ja muiden voimavarojen kulutusta koskevien vakiotietojen antamisesta, jotta kuluttajien olisi helpompi tehdä ostopäätöksiä. Asetusta ei sovelleta käytettyihin tuotteisiin, paitsi jos ne on tuotu EU:n ulkopuolelta, eikä liikennevälineisiin.

Asetuksella kumotaan direktiivi 2010/30/EU.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Kaikissa energiaan liittyvissä tuotteissa on oltava esillä merkki, joka kertoo energiatehokkuudesta uudella, aiempaa selkeämmällä asteikolla A–G, jossa A on paras ja G heikoin luokka. Järjestelmä korvaa aiemmat, asteikon A+++G mukaiset merkit. Aiempi merkintätapa ei ole enää yhtä toimiva tuotteiden energiatehokkuuden kehittymisen myötä. Asetuksessa edellytetään myös tuoteselosteen käyttöä.

Euroopan komissio skaalaa uudelleen eli muuttaa uuden asetuksen mukaisiksi merkit, jotka ovat olleet käytössä ennen 1. elokuuta 2017.

Komissio täydentää asetusta kutakin tuoteryhmää koskevilla delegoiduilla säädöksillä. Niissä vahvistetaan yksityiskohtaiset vaatimukset eri tuoteryhmille, jotka täyttävät seuraavat kriteerit:

  • tuoteryhmään liittyy merkittäviä mahdollisuuksia säästää energiaa
  • tuoteryhmän sisällä toiminnoiltaan samankaltaisten mallien suoritustasoissa on merkittäviä eroja
  • tuoteryhmän kohtuuhintaisuuteen tai kokonaiskustannuksiin ei kohdistu merkittäviä kielteisiä vaikutuksia.

Tuoteryhmiä koskevissa delegoiduissa säädöksissä vahvistetaan muun muassa seuraavat seikat:

  • erityinen tuoteryhmä, jonka on määrä kuulua yksityiskohtaisten merkintävaatimusten soveltamisalaan
  • sellaisen merkin ulkoasu ja sisältö, mukaan luettuna A:sta G:hen ulottuva energiankulutusta osoittava asteikko, joka on ulkoasultaan mahdollisimman yhdenmukainen kaikissa tuoteryhmissä
  • muut tiedot, joissa tähdennetään tuotteen energiatehokkuutta
  • merkkiin on soveltuvin osin sisällytettävä viittaus, jonka ansiosta voidaan tunnistaa tuotteet, jotka ovat energiaälykkäitä eli kykenevät automaattisesti muuttamaan ja optimoimaan kulutusmallejaan
  • mittaus- ja laskentamenetelmät, joita käytetään määritettäessä merkissä ja tuoteselosteessa esitettävät tiedot, energiatehokkuusindeksin (EEI) määritelmä mukaan lukien
  • päivämäärä, jona delegoitua säädöstä arvioidaan ja mahdollisesti sen jälkeen tarkastellaan uudelleen
  • energiatehokkuuden eroavuudet eri ilmastoalueilla.

Tavarantoimittajien ja jälleenmyyjien on

  • esitettävä tuotteen energiatehokkuusluokka ja merkissä käytössä oleva energiatehokkuusluokkien asteikko
  • tehtävä yhteistyötä markkinavalvontaviranomaisten kanssa ja ryhdyttävä viipymättä toimiin sellaisen tilanteen korjaamiseksi, jossa ei noudateta asetuksen vaatimuksia
  • kiellettyä esittää delegoitujen säädösten soveltamisalaan kuuluvien tuotteiden osalta muita merkintöjä, jotka johtaisivat asiakkaita harhaan energiankulutuksen osalta
  • kiellettyä esittää delegoitujen säädösten soveltamisalaan kuulumattomien tuotteiden osalta merkkejä, jotka jäljittelevät asetuksessa säädettyjä merkkejä.

Jälleenmyyjien, verkkokauppiaat mukaan lukien, on asetettava esille tavarantoimittajan toimittama merkki sekä asetettava tuoteseloste asiakkaiden saataville myyntipisteessä.

Komissio perustaa tuotetietokannan, jolla

  • tuetaan markkinavalvontaviranomaisia niiden suorittaessa tehtäviään, täytäntöönpanon valvonta mukaan lukien
  • tiedotetaan yleisölle markkinoille saatetuista tuotteista ja niiden energiamerkeistä sekä tuoteselosteista
  • tarjotaan komissiolle ajan tasalla olevaa tietoa tuotteiden energiatehokkuudesta energiamerkkien uudelleentarkastelua varten.

Kuluttajat voivat tarkastella tietokannasta tuotteiden energiamerkkejä ja tuoteselosteita, mikä helpottaa kodinkoneiden energiatehokkuuden vertailua.

Asetuksessa edellytetään myös, että valmistajat ilmoittavat kuluttajille tuotteiden ohjelmistojen tai laiteohjelmistojen (laitteeseen sisältyvä ohjelmisto, joka toimii laitteen ja käyttöjärjestelmän rajapintana esim. älypuhelimessa tai tietokoneessa) päivityksistä, jotka voivat parantaa tuotteen energiatehokkuutta. Asetuksessa kielletään käyttämästä ns. huijauslaitteita, jotka muuttavat tuotteen suorituskykyä testausolosuhteissa.

Komissio arvioi asetuksen täytäntöönpanoa ja toimittaa sitä koskevan kertomuksen Euroopan parlamentille ja neuvostolle viimeistään 2. elokuuta 2025.

MISTÄ ALKAEN ASETUSTA SOVELLETAAN?

Asetusta on sovellettu 1. elokuuta 2017 lähtien lukuun ottamatta tuotetietokantaa koskevia tavarantoimittajien velvoitteita, joita sovelletaan 1. tammikuuta 2019 lähtien.

TAUSTAA

ASIAKIRJA

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2017/1369, annettu 4 päivänä heinäkuuta 2017, energiamerkintää koskevien puitteiden vahvistamisesta ja direktiivin 2010/30/EU kumoamisesta (EUVL L 198, 28.7.2017, s. 1–23)

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2009/125/EY, annettu 21 päivänä lokakuuta 2009, energiaan liittyvien tuotteiden ekologiselle suunnittelulle asetettavien vaatimusten puitteista (EUVL L 285, 31.10.2009, s. 10–35)

Direktiiviin 2009/125/EY tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen säädökseen. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille ja neuvostolle: Euroopan energiavarmuusstrategia (COM(2014) 330 final, 28.5.2014).

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle, alueiden komitealle ja Euroopan investointipankille: Joustavaa energiaunionia ja tulevaisuuteen suuntautuvaa ilmastonmuutospolitiikkaa koskeva puitestrategia (COM(2015) 080 final, 25.2.2015)

Viimeisin päivitys: 27.06.2018

Top